Επεμβάσεις Λάρυγγα - Φάρυγγα

Ωτορινολαρυγγολόγος Κριεζή Παναγιώτα

Η ιατρός εφαρμόζει τις πλέον εξελιγμένες και σύγχρονες μεθόδους  για τη χειρουργική αντιμετώπιση παθήσεων των αμυγδαλών, του φάρυγγα και του λάρυγγα

Εφαρμόζονται με μεγάλη εμπειρία:

  • Αναίμακτη αμυγδαλεκτομή με COBLATION
  • Robotic – assisted and Laser αφαίρεση όγκων φάρυγγα
  • Αφαίρεση θηλωμάτων, αιμαγγειωμάτων και λοιπών βλαβών γλώσσας και στοματικής κοιλότητας
  • Μικρολαρυγγοσκόπηση – Φωνοχειρουργική για καλοήθεις παθήσεις φωνητικών χορδών (κομβίων, κύστεων, πολυπόδων)
  • Μικροπλαστική φωνητικών χορδών για οίδημα Reinke με τεχνική microflap
  • Αφαίρεση θηλωμάτων, αιμαγγειωμάτων και λοιπών βλαβών των φωνητικών χορδών
  • Μικρολαρυγγοσκόπηση και βιοψία φωνητικών χορδών σε λευκοπλακία και όγκους του λάρυγγα
  • Τμηματική ή ολική λαρυγγεκτομή με λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου για όγκους του  λάρυγγα

Η αμυγδαλεκτομή αποτελεί μία από τις πιο κοινές χειρουργικές επεμβάσεις στην ΩΡΛ. Είναι η επέμβαση αφαίρεσης του νοσούντος αμυγδαλικού ιστού σε χρόνια πυώδη αμυγδαλίτιδα, κρυπτική αμυγδαλίτιδα, υπερτροφία ή νεοπλασία. Ωστόσο, η πραγματοποίηση της επέμβασης με κοινά χειρουργικά εργαλεία συνιστά επιστημονικά παρωχημένη τεχνική λόγω του πόνου και των επιπλοκών (λ.χ. αιμορραγία) που συχνά παρουσιάζονται.

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει φέρει νέες προοπτικές στην ιατρική. Καινούριες χειρουργικές τεχνικές έρχονται να αντικαταστήσουν παλαιές, δίνοντάς μας περισσότερη ασφάλεια, καλύτερο αποτέλεσμα και κατά το δυνατόν ανώδυνη μετεγχειρητική πορεία. Ενσωματώνοντας την τεχνολογία της ρομποτικής χειρουργικής στην ΩΡΛ, έχουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιούμε την επέμβαση της αμυγδαλεκτομής με νέες πρωτοπόρες τεχνικές.

Η επέμβαση πραγματοποιείται με την τεχνολογία COBLATION – ενεργειακό νυστέρι ραδιοσυχνοτήτων. Η επέμβαση γίνεται αναίμακτα, ανώδυνα και με απόλυτη ασφάλεια, χωρίς  μετεγχειρητικές επιπλοκές και αιμορραγία και χωρίς τραυματισμό του φάρυγγα και των παρισθμίων. Έτσι έχουμε καλύτερη κατάποση, μειώνουμε στο ελάχιστο τον μετεγχειρητικό πόνο και τον χρόνο ανάρρωσης.

Η αμυγδαλεκτομή πραγματοποιείται με γενική αναισθησία. Η  διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 30 λεπτά. Η εισαγωγή του ασθενούς γίνεται την ημέρα της επέμβασης, όπου θα γίνουν και οι αιματολογικές εξετάσεις, ενώ προτιμούμε την παραμονή του στην κλινική το ίδιο βράδυ για παρακολούθηση.

Ο ασθενής μπορεί πολύ πιο σύντομα (εντός εβδομάδος) να επιστρέψει στα καθημερινά του καθήκοντα και στην εργασία του, κάτι που για τους ενήλικές είναι πολύ σημαντικό.

Η φωνοχειρουργική – μικρολαρυγγοσκόπηση του λάρυγγα αποτελεί το τελευταίο επίτευγμα στην χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων των φωνητικών χορδών και έχει ανατρέψει τις μεθόδους και χειρουργικές τεχνικές που μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούσαμε.

Η φωνή παράγεται από τις φωνητικές χορδές, που βρίσκονται στον λάρυγγα.
Οι παθήσεις των φωνητικών χορδών (κομβία, κύστεις, οίδημα, όγκοι) προκαλούν αλλαγή της χροιάς της φωνής, η οποία συνήθως εκδηλώνεται με βραχνάδα, ασθενή φωνή ή πλήρη αδυναμία φώνησης.

Με τη σύγχρονη φωνοχειρουργική-μικρολαρυγγοσκόπηση έχουμε τη δυνατότητα να αφαιρέσουμε με μεγάλη ακρίβεια την πάθηση του λάρυγγα, διατηρώντας ανέπαφα τα λεπτά και ευαίσθητα ανατομικά στοιχεία των φωνητικών χορδών.

Πότε εφαρμόζεται;

Σήμερα η εγχείρηση αυτή επιβάλλεται να γίνεται όταν έχουμε επίμονη βραχνάδα πάνω από μήνα χωρίς άλλη εμφανή αιτία.

Όταν υπάρχουν διαγνωσμένες παθήσεις των φωνητικών χορδών όπως πολύποδες, κύστεις, οζίδια, κοκκιώματα, θηλώματα, λευκοπλακία, οίδημα Reinke ή πολυποειδή εκφύλιση, αιμαγγειώματα, οι οποίες δεν υποχωρούν με συντηρητική αντιμετώπιση.

Επίσης θα πρέπει να διενεργείται σε περιπτώσεις υποψίας κακοήθειας από τον ιατρό, οπού και συνδυάζεται πάντα με τη λήψη βιοψίας.

Μερικές από τις παθήσεις αυτές δημιουργούνται από κακή χρήση ή κατάχρηση της φωνής.

Σημαντικό ρόλο στην αιτιοπαθογένεια έχει το κάπνισμα και η κατάχρηση οινοπνεύματος.

Πώς γίνεται;

Η φωνοχειρουργική – μικρολαρυγγοσκόπηση είναι μία πολύ λεπτή επέμβαση, η οποία απαιτεί υψηλού επιπέδου ικανότητα και εμπειρία ειδικού χειρουργού ΩΡΛ.

Η επέμβαση διενεργείται μέσα από το στόμα, με την τοποθέτηση του χειρουργικού λαρυγγοσκοπίου, ενός μικρού σωλήνα που μπαίνει από το στόμα με κατεύθυνση τον λάρυγγα.

Η χρήση του χειρουργικού μικροσκοπίου πολύ μεγάλης μεγέθυνσης δίνει τη δυνατότητα ακρίβειας στους χειρουργικούς χειρισμούς, ενώ για την ορατότητα δύσκολων περιοχών συχνά χρησιμοποιούμε ειδικό ενδοσκόπιο και κάμερα.

Η αφαίρεση της πάθησης του λάρυγγα γίνεται με ειδικά μικροσκοπικά εργαλεία μικροχειρουργικής ή με Laser υψηλής ακρίβειας.

Ποια είναι η νοσηλεία και ο χρόνος ανάρρωσης;

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία. Η εισαγωγή του ασθενούς γίνεται την ημέρα της επέμβασης, ενώ προτιμούμε την παραμονή του ασθενούς για ένα βράδυ στην κλινική για πλήρη ανάρρωση από τη νάρκωση.

Μετεγχειρητικά χρειάζονται 3 ημέρες αφωνία για καλύτερη επούλωση των φωνητικών χορδών, ενώ στη συνέχεια μπορεί να χρειαστεί ειδικό πρόγραμμα φωνοθεραπείας για τη σωστή χρήση της φωνής.