Παρωτίδα - Σιελογόνοι αδένες

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κριεζή Παναγιώτα

Η ιατρός κ. Κριεζή Παναγιώτα είναι εξειδικευμένη στη χειρουργική της παρωτίδας  και των υπογναθίων αδένων , έχοντας παρουσιάσει ίδιες τεχνικές για περισσότερο ασφαλείς επεμβάσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια.

  • Παρωτιδεκτομή – αφαίρεση όγκων παρωτίδας
  • Αφαίρεση Υπογνάθιου αδένα

Η παρωτίδα είναι ένας σιελογόνος αδένας στα πλάγια του προσώπου ο οποίος παράγει σάλιο. Μπορεί να εμφανίσει διάφορες παθήσεις καθώς και νεοπλάσματα. Οι πιο συνηθισμένοι όγκοι  της παρωτίδας είναι το πλειόμορφο αδένα (μεικτός όγκος) και ο όγκος του Warthin.

Η επιπολής παρωτιδεκτομή  αφορά την επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται ο επιπολής      (επιφανειακός) λοβός της παρωτίδας . Η επέμβαση διενεργείται σε περιπτώσεις όγκων ή άλλων αλλοιώσεων  της παρωτίδας.

Η χειρουργική της παρωτίδας  είναι πολύ απαιτητική, η οποία πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο χειρουργό, χρησιμοποιώντας τεχνικές μεγέθυνσης του χειρουργικού πεδίου, και αυτό γιατί κατά την επέμβαση είναι δυνατό να θιγούν ζωτικοί σχηματισμοί, όπως αγγεία και νεύρα.

Για άριστο αισθητικό αποτέλεσμα χωρίς ορατές ουλές  προτιμούμε την τομή facelift τύπου S.

Η επέμβαση διενεργείται πάντα με τη χρήση ειδικής συσκευής νευροδιεγέρτη (neuromonitoring). Λόγω της παρουσίας του προσωπικού νεύρου -νευρώνει τους μιμικούς μυς του προσώπου-εντός της παρωτίδας, διενεργείται πάντα ανεύρεση και παρασκευή του στελέχους του προσωπικού νεύρου, καθώς και σχολαστική πλήρης παρασκευή όλων των κλάδων του ώστε να μην τραυματιστούν.

Η επέμβαση διενεργείται με  ηλεκτροαιμοστατικό ψαλίδι υπερήχων ώστε να είναι   ουσιαστικά αναίμακτη.

Μετά την επέμβαση παραμένει ένα έλλειμμα (βαθούλωμα) στη περιοχή και πιθανώς  ασυμμετρία  στο πρόσωπο.  Αυτό αποκαθίσταται άμεσα με χρήση μυϊκού κρημνού  και αυτομεταμόσχευση λίπους.

Η τεχνική αυτή μας έχει αποφέρει ταυτόχρονα και ελαχιστοποίηση του συνδρόμου Frey (γευστική υπεριδρωσία προσώπου) μία συνήθη επιπλοκή της παρωτιδεκτομής.

Σε περίπτωση προσβολής του εν τω βάθει λοβού της παρωτίδας ή και σε περιπτώσεις κακοήθων όγκων, μπορεί να χρειαστεί ολική παρωτιδεκτομή – αφαίρεση της παρωτίδας.

Ο υπογνάθιος αδένας είναι ένας σιελογόνος αδένας σε μέγεθος δαμάσκηνου που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την κάτω γνάθο. Το σάλιο διοχετεύεται μέσω  του πόρου του αδένα στο εσωτερικό του στόματος κάτω από τη γλώσσα ακριβώς πίσω από τα κάτω μπροστινά δόντια.

Ο συνηθέστερος λόγος για την αφαίρεση του υπογναθίου αδένα είναι η λοίμωξη – σιαλαδενίτιδα – που συμβαίνει σε απόφραξη του πόρου του αδένα.  Αυτό συνήθως εμφανίζεται σε σιαλολιθίαση.

Ένας σπανιότερος λόγος αφαίρεσης αδένα είναι η εμφάνιση όγκου του υπογναθίου αδένα.

Η αφαίρεση του υπογναθίου αδένα πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Μετά από μία τομή μήκους 4cm στο δέρμα κάτω από τη γωνία της κάτω γνάθου, παρασκευάζεται προσεκτικά ο αδένας από τα αγγεία και τα νεύρα της περιοχής.  Η τομή αποκαθίσταται με πλαστική ραφή για να μην υπάρχει ουλή, ενώ ο ασθενής επιστρέφει σχεδόν άμεσα στις δραστηριότητές του.