Η Παιδοωτορινολαρυγγολογία αποτελεί έναν ξεχωριστό κλάδο της ΩΡΛ ειδικότητας.

Τα παιδιά διαφοροποιούνται από τους ενήλικες σε πολλούς τομείς, τόσο στη σωματική τους διάπλαση όσο στα προβλήματα που εμφανίζουν. Γι αυτό χρειάζονται διαφορετική προσέγγιση και αντιμετώπιση από τους ενηλίκους. Λόγω των ιδιαίτερων αυτών χαρακτηριστικών, ο γιατρός οφείλει να είναι εξοικειωμένος με την ευαίσθητη παιδική ηλικία και εξειδικευμένος στα προβλήματά τους.

Η ΠαιδοΩΡΛ εξέταση συνδυάζει την αμεσότητα, τη ζεστή και φιλική συμπεριφορά, και το παιχνίδι ως κύριο τρόπο προσέγγισης, μέσα σ’ ένα περιβάλλον ευχάριστο και οικείο. Στόχος μας είναι το παιδί να νιώθει ασφάλεια και εμπιστοσύνη κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ώστε να μπορεί να συνεργαστεί με το γιατρό για τη σωστότερη διάγνωση και αντιμετώπιση του προβλήματός του.

Τι είναι οι αμυγδαλές και ποιος ο ρόλος τους;

Οι αμυγδαλές μας, αποτελούν τμήμα του λεμφικού ιστού στα πλάγια τοιχώματα του φάρυγγα, στα παρίσθμια, και οφείλουν το όνομά τους στο σχήμα τους που είναι σαν αμύγδαλο. Οι δύο παρίσθμιες αμυγδαλές μαζί με τις αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια), τη γλωσσική αμυγδαλή και τις πλάγιες φαρυγγικές δέσμες αποτελούν το λεμφικό δακτύλιο του Waldayer.

Ρόλος των αμυγδαλών στον οργανισμό είναι η παραγωγή αντισωμάτων, η άμυνα του οργανισμού και η εξουδετέρωση παθογόνων μικροοργανισμών, ιών και μικροβίων. Ακριβώς επειδή αποτελούν το «φίλτρο» του οργανισμού μας, μολύνονται και νοσούν συχνά, εμφανίζοντας φλεγμονές – αμυγδαλίτιδα – τόσο από ιούς όσο και από μικρόβια (στρεπτόκοκκος, σταφυλόκοκκος, αναερόβια μικρόβια).

Πώς εμφανίζεται η οξεία αμυγδαλίτιδα;

Η αμυγδαλίτιδα μεταδίδεται με το σάλιο, γι’ αυτό συνήθως προσβάλλονται τα παιδιά στο σχολείο. Η αρχική αιτία είναι συνήθως μια ίωση που κάνει τις αμυγδαλές πιο «ευαίσθητες» με αποτέλεσμα να μολύνονται με κάποιο από τα μικρόβια της στοματικής κοιλότητας. Συχνότατη αιτία ωστόσο αμυγδαλίτιδων στα παιδιά είναι οι μικροβιακές λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο και άλλα μικρόβια, όπου το strep test και η καλλιέργεια είναι καθοδηγητικά για τη θεραπεία. Το παιδί νιώθει εξαντλημένο, πονάει σε όλο το σώμα του, έχει έντονο πόνο όταν καταπίνει, ο πόνος μάλιστα μπορεί να χτυπάει στα αυτιά, έχει υψηλό πυρετό, πιθανόν να υπάρχει πύον στις αμυγδαλές, να έχει πρησμένους λεμφαδένες, ενώ μυρίζει έντονα και η αναπνοή του. Η αμυγδαλίτιδα αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά.

Τι είναι η χρόνια αμυγδαλίτιδα;

Μέχρι την ηλικία των 3-4 χρόνων οι αμυγδαλές είναι απαραίτητες για τον οργανισμό διότι βοηθούν στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Μετά την ηλικία αυτή δεν είναι πλέον απαραίτητες για τον οργανισμό. Αντιθέτως οι υποτροπιάζουσες φλεγμονές οδηγούν σε εμφάνιση χρόνιας πυώδους (κρυπτικής) αμυγδαλίτιδας. Σε αυτή την περίπτωση ο αμυγδαλικός ιστός έχει χάσει την ικανότητά του να παράγει αντισώματα, ενώ οι αμυγδαλικές κρύπτες (κοιλότητες εντός της αμυγδαλής) γεμίζουν με νεκρά επιθηλιακά κύτταρα, μικρόβια (συνήθως στρεπτόκοκκοι και αναερόβια μικρόβια) και τροφές. Αυτά είναι τα γνωστά «λευκωπά βύσματα» πάνω στις αμυγδαλές και τα οποία είναι χαρακτηριστικό «σήψης» του ιστού. Είναι μια σοβαρή κατάσταση γιατί μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές από την καρδιά (βαλβιδοπάθειες, αγγειακή νόσος), από τους νεφρούς ή από τις αρθρώσεις.

Σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνουμε την αφαίρεση των αμυγδαλών

Αμυγδαλεκτομή: Πότε πρέπει να γίνεται;

Η αμυγδαλεκτομή στα παιδιά θα πρέπει να πραγματοποιείται στις εξής περιπτώσεις:

  • Υποτροπιάζοντα επεισόδια αμυγδαλίτιδας στη διάρκεια ενός έτους (4 ή περισσότερα) και συχνή χρήση αντιβιοτικών
  • Σε έντονο ροχαλητό ή/και σε άπνοιες ύπνου που οδηγούν σε χρόνια καταπόνηση της καρδιάς και των πνευμόνων
  • Υπερτροφία των αμυγδαλών που οδηγούν σε δυσχέρεια σίτισης και κακή ανάπτυξη των μικρών παιδιών
  • Χρόνια κρυπτική αμυγδαλίτιδα, με παρουσία βυσμάτων που οδηγούν σε δυσοσμία αναπνοής, χρόνιο πόνο, διόγκωση λεμφαδένων και βήχα
  • Όταν έχει γίνει έστω μια φόρα περιαμυγδαλικό απόστημα
  • Όταν η φλεγμονή επεκτείνεται στα γειτονικά όργανα
  • Σε παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, όπου η λήψη αντιβιοτικών είναι δυσχερής
  • Σε υποψία κακοήθειας (όπου συνδυάζεται με βιοψία)

Από ποιά ηλικία και μετά μπορεί να υποβληθεί κάποιος σε αμυγδαλεκτομή;

Μετά την ηλικία των 3 ετών, μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια, χωρίς επιπλοκές ή αρνητικές επιπτώσεις για το παιδί.

Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια), όπως και οι αμυγδαλές, είναι λεμφικός ιστός ο οποίος συμμετέχει στην άμυνα του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων, παράγοντας αντισώματα. Βρίσκονται στο οπίσθιο τοίχωμα του ρινοφάρυγγα, πίσω από τη μύτη μας και ως εκ τούτου δεν είναι ορατές από το στόμα.

Τι είναι η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων;

Οι αδενοειδείς (κρεατάκια) παρουσιάζουν μια σταδιακή αύξηση του μεγέθους τους – υπερτροφία – από την ηλικία των 2 ετών μέχρι την ηλικία των 6, καθώς το παιδί «έρχεται σε επαφή» με διαφόρους ιούς και μικρόβια και μπορεί να πάρουν πολύ μεγάλες διαστάσεις (μέχρι το μέγεθος ενός καρυδιού). Φυσιολογικά υποχωρούν σταδιακά σε μέγεθος μέχρι την ηλικία των 10-12 ετών. Ωστόσο σε μερικά παιδιά δεν υποχωρούν, παραμένουν μόνιμα μεγάλα και δημιουργούν προβλήματα.

Τι είναι η αδενοειδίτιδα;

Η οξεία φλεγμονή των αδενοειδών εκβλαστήσεων, η λοίμωξη στα «κρεατάκια», είτε μικροβιακή, είτε ιογενής, ονομάζεται αδενοειδίτιδα. Οι συχνές λοιμώξεις στα παιδιά -ιογενείς ή μικροβιακές- προκαλούν μια επιπλέον αύξηση του μεγέθους των αδενοειδών πέραν του φυσιολογικού, με αποτέλεσμα να έχουμε έντονη συμπτωματολογία.

Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσουν στο παιδί μου;

Το παιδί μπορεί να αρρωσταίνει συχνά, να κάνει πυώδη ρινίτιδα με βήχα και να μην μπορεί να αναπνεύσει. Επάνω τους αναπτύσσεται ένα «biofilm» μικροβίων, το οποίο είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά και προκαλεί υποτροπιάζουσες λοιμώξεις.

Λόγω της θέσης τους, τα κρεατάκια φράζουν τελείως τη μύτη του παιδιού, με αποτέλεσμα να αναγκάζεται να αναπνεύσει από το στόμα. Όταν συνυπάρχει και μεγάλη υπερτροφία των αμυγδαλών, τότε τα συμπτώματα είναι εντονότερα. Σε χρόνια κατάσταση εμφανίζονται ορθοδοντικές ανωμαλίες στο παιδί με προβολή των άνω δοντιών και κακή σύγκλιση της γνάθου. Μερικά από τα συμπτώματα είναι το «ρουθούνισμα», η χρόνια πυώδης ρινική έκκριση, η στοματική αναπνοή, το ροχαλητό ή/και η άπνοια στον ύπνο, χρόνιος βήχας, τα οποία οδηγούν σε χρόνια καταπόνηση της καρδιάς και των πνευμόνων. Παρουσιάζεται επίσης μεγάλη δυσκολία στη σίτιση, ακόμη και δυσκολία στο να πιεί το παιδί το γάλα του. Το παιδί είναι αδικαιολόγητα κουρασμένο, δεν έχει όρεξη – δεν έχει όσφρηση άρα και γεύση(!)- και ορισμένες φορές υπολείπεται σε ανάπτυξη από τα αντίστοιχα παιδιά της ηλικίας του.

Τα κρεατάκια μπορεί να επηρεάσουν επίσης την ακοή του παιδιού. Βρίσκονται σε γειτονία με ένα σωληνάκι που αερίζει το αυτί μας, την ευσταχιανή σάλπιγγα. Η απόφραξή της προκαλεί συλλογή υγρού στα αυτιά, οξεία μέση ωτίτιδα και χρόνια εκκριτική ωτίτιδα με συνοδό βαρηκοΐα, διάσπαση της προσοχής, διαταραχές στην ανάπτυξη του λόγου και μαθησιακά προβλήματα.

Πώς γίνεται η διάγνωση; Θα είναι επώδυνο;

Καθόλου. Η διάγνωση γίνεται από ειδικό ΠαιδοΩΡΛ με ενδοσκόπηση της μύτης με παιδιατρικό εύκαμπτο ή άκαμπτο ενδοσκόπιο. Είναι διαδικασία απλή, ανώδυνη, ταχεία και πραγματοποιείται στο ιατρείο. Συνδυάζεται ενίοτε  με ενδοσκόπηση των αυτιών και τυμπανόγραμμα για την παρουσία ή όχι υγρού, ενώ απαραίτητος είναι και ο έλεγχος της ακοής, με  Παιχνιδοακουομετρία, όπου γίνεται ειδική μελέτη της ακοής του παιδιού, την οποία το ίδιο εκλαμβάνει ως παιχνίδι.

Πότε τα παιδιά πρέπει να υποβληθούν σε επέμβαση αφαίρεσης των αδενοειδών εκβλαστήσεων;

Η σημαντικότερη ένδειξη ωστόσο αποτελεί η βελτίωση της ποιότητας ζωής του παιδιού.

  • Υπερτροφία σταδίου ΙΙΙ ή μεγαλύτερη
  • Σοβαρή δυσχέρεια ρινικής αναπνοής με στοματική αναπνοή
  • Ορθοδοντικές ανωμαλίες ή ανάπτυξη «αδενοειδούς προσωπείου»
  • Ροχαλητό ή/και άπνοιες στον ύπνο
  • Δυσκολίες στη σίτιση και υπολειπόμενη ανάπτυξη
  • Χρόνια αδενοειδίτιδα, πυώδη ρινοφαρυγγίτιδα και παραρρινοκολπίτιδα ανθεκτική στη φαρμακευτική αγωγή
  • Εμμένουσα εκκριτική ωτίτιδα και υποτροπιάζουσα πυώδη μέση ωτίτιδα

Τι πετυχαίνουμε με τη χειρουργική επέμβαση;

Με την αδενοτομή (επέμβαση για κρεατάκια) βελτιώνουμε την αναπνοή του παιδιού με την αποσυμφόρηση της περιοχής του ρινοφάρυγγα, ενώ έχουμε πλήρη εξάλειψη του ροχαλητού και των απνοιών. Ταυτόχρονα, αφαιρώντας το «εμπόδιο» από την ευσταχιανή σάλπιγγα, διευκολύνουμε τον αερισμό του μέσου ωτός και μειώνουμε τη συχνότητα εμφάνισης εκκριτικής ωτίτιδας.

Σε ποια ηλικία γίνεται η επέμβαση;

Μετά την ηλικία των 2.5 ετών όταν υπάρχει ένδειξη μπορεί να γίνει η επέμβαση αδεντοτομής.

Παιδική Βαρηκοΐα είναι η μείωση της ακοής του παιδιού, η οποία μπορεί να είναι παροδική ή μόνιμη. Οι παράγοντες που οδηγούν στη βαρηκοΐα είναι πολυποίκιλοι.

Η σωστή και έγκαιρη ΩΡΛ-Ακοολογική εξέταση επιτρέπει την ακριβή μέτρηση της παιδικής ακοής και αποσαφήνιση της αιτίας της βαρηκοΐας του παιδιού.
 

Αιτίες βαρηκοΐας

  • Οξείες φλεγμονές στο αυτί (οξεία μέση ωτίτιδα)
  • Χρόνιες φλεγμονές στο αυτί (χρόνια εκκριτική ωτίτιδα-υγρό στο αυτί)
  • Βύσμα κυψελίδας-κερί
  • Λήψη ωτοτοξικών φαρμάκων
  • Συγγενή νοσήματα
  • Κληρονομικοί παράγοντες

2 στα 100 παιδιά στη Ελλάδα παρουσιάζουν βαρηκοΐα στην παιδική ηλικία. Στις περισσότερες περιπτώσεις η μείωση της ακοής οφείλεται σε φλεγμονές του αυτιού και μπορεί να αποκατασταθεί πλήρως  μετά από την κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία.

 

Δυστυχώς 1-2 στα 1000 παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα, παρουσιάζουν βαρηκοΐα ή σημαντική απώλειας ακοής στο ένα ή και στα δύο αυτιά.  Η έγκαιρη διάγνωση της κληρονομικής βαρηκοΐας από τους πρώτους μήνες γέννησης (έλεγχος της ακοής με ωτοακουστικές εκπομπές- ΝΕΟΓΝΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΚΟΗΣ) είναι υψίστης σημασίας, καθώς θα πρέπει να ακολουθήσει η αποκατάσταση της βαρηκοΐας του παιδιού, από τους 9 με 12 μήνες της ζωής του παιδιού.

 

Συμπτώματα

Το παιδί μπορεί βάζει δυνατά την τηλεόραση, να μιλάει δυνατά ή να μην απαντάει όταν του μιλάτε από το άλλο δωμάτιο. Μπορεί να μην ακούσει τι του είπατε και να ξαναρωτάει «τι-τι» ή να απαντάει άλλα σε σχέση με την ερώτησή σας. Επιπρόσθετα μπορεί να εμφανίζονται προβλήματα άρθρωσης, καθυστέρησης της ομιλίας, ή διάσπαση της προσοχής και υπερκινητικότητα.  Στις παραπάνω περιπτώσεις και επίσης όταν το παιδί «αρρωσταίνει συχνά», έχει συχνά καταρροή ή παρουσιάζει συχνά ωτίτιδες θα πρέπει να  υποπτευθούμε πιθανή μείωση της ακοής του παιδιού.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και τη δυνατότητα συμμετοχής του στην εξέταση της ακοής του, ελέγχουμε την ακουστική του ικανότητα με ειδικές εξετάσεις, όπως οι ωτοακουστικές εκπομπές, το ακοόγραμμα και την  παιχνιδοακουομετρία οπού το παιδί εκλαμβάνει την εξέταση ως παιχνίδι. Πάντα γίνεται και γενικός ΩΡΛ έλεγχος με εξέταση της μύτης, του φάρυγγα και των αυτιών για να αποκλείσουμε άλλα, πιο απλά αίτια βαρηκοΐας.

Ανάλογα με την αιτία και τη βαρύτητα της βαρηκοΐας ακολουθεί κατάλληλη θεραπευτική στρατηγική· χορήγηση φαρμακευτικής θεραπείας, χειρουργικής θεραπείας (τυμπανοτομή και τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού) ή εφαρμογής ακουστικού βαρηκοΐας.

Η σημαντικότερη ένδειξη αποτελεί η βελτίωση της ποιότητας ζωής του μικρού μας ασθενούς.

Όταν το παιδί παρουσιάζει δυσκολία στην αναπνοή και τη σίτιση, ροχαλητό και άπνοιες ύπνου, προτού εμφανιστούν ορθοδοντικές ανωμαλίες, θα πρέπει να χειρουργηθεί. Επίσης, όταν συμβαίνουν συχνές φλεγμονές με πυώδη ρινική έκκριση και επιπλοκές από τα αυτιά που δεν υποχωρούν με αντιβιοτικά. Μία ακόμη ένδειξη αφαίρεσης των αμυγδαλών είναι η υποτροπιάζουσα αμυγδαλίτιδα ή η χρόνια κρυπτική αμυγδαλίτιδα με παρουσία βυσμάτων, δυσοσμία αναπνοής, χρόνιο πόνο, διόγκωση λεμφαδένων και βήχα. (για περισσότερες λεπτομέρειες δες επεμβάσεις ΠΑΙΔΟ-ΩΡΛ)

Γενικά, μετά την ηλικία των 4 ετών μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών και των αδενοειδών χωρίς πιθανότητα υποτροπών.

Με τον όρο εκκριτική ωτίτιδα, εννοούμε την παρουσία υγρού στο μέσο ούς (αυτί), στην τυμπανική κοιλότητα του αυτιού.

Το κάθε αυτί επικοινωνεί με τη μύτη και «αερίζεται» από αυτήν, μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας. Πρόκειται για ένα μικρό σωληνάκι που συνδέει το αυτί με τη μύτη. Έτσι εξισώνεται η πίεση της κοιλότητας του τυμπάνου με αυτή την ατμοσφαιρικής πίεσης και το αυτί λειτουργεί κανονικά.  Όταν συμβεί απόφραξη  της ευσταχιανής σάλπιγγας, τότε κωλύεται ο εξαερισμός του αυτιού, κάτι που οδηγεί σε μια κλειστή κοιλότητα που δεν «αναπνέει». Εμφανίζεται έκκριση υγρού από το βλεννογόνου του αυτιού λόγω διαταραχής των πιέσεων, με αποτέλεσμα τη «συλλογή υγρού» στο μέσο ούς, το οποίο και εγκλωβίζεται. Έτσι δημιουργείται η λεγόμενη  «εκκριτική ωτίτιδα».

Στα παιδιά, στο πλείστο των περιπτώσεων, η απόφραξη της ευσταχιανής σάλπιγγας οφείλεται στην υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων, στα «κρεατάκια».

Η συλλογή υγρού στο αυτί του παιδιού δημιουργεί ορισμένα προβλήματα. Το παιδί μπορεί να εμφανίζει ήπιο ή πιο οξύ υποτροπιάζοντα πόνο στο αυτί και υποτροπιάζουσες ωτίτιδες με πύον που οφείλονται στην επιμόλυνση αυτού του υγρού με μικρόβια από το ρινοφάρυγγα (κρεατάκια).  Η εμφάνιση βαρηκοΐας είναι ένα άλλο πρόβλημα . Το υγρό εμποδίζει τη μετάδοση του ήχου διαμέσου του αυτιού, με αποτέλεσμα το παιδί να μην ακούει καλά. Μπορεί να βάζει δυνατά την τηλεόραση, να μιλάει δυνατά, να ρωτάει «τι-τι?» ή ακόμα να μην έχει σωστή άρθρωση σε αρκετά σύμφωνα ή να υπάρχει καθυστέρηση στην ανάπτυξη της ομιλίας. Αυτή η βαρηκοΐα δεν είναι μόνιμη, είναι παροδική και αντιμετωπίσιμη εφόσον γίνει έγκαιρα η διάγνωση και η αντιμετώπιση του προβλήματος του παιδιού.

Εάν η συλλογή του υγρού παραμείνει για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών, τότε η αντιμετώπισή του με φάρμακα είναι δυσχερής και χρήζει αντιμετώπισης από ειδικό ΩΡΛ. Μακροπρόθεσμα αυτή η κατάσταση μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα αυτιά των παιδιών, όπως ατελεκτασία τυμπάνου, χολοστεάτωμα και άλλες παθήσεις.

Οι επιπτώσεις της βαρηκοΐας λόγω εκκριτικής ωτίτιδας είναι πολύ σημαντικές. Το παιδί μπορεί να «αργήσει να μιλήσει» ή να εμφανίζει κακή άρθρωση (λόγω του ότι δεν ακούει καλά κάποια σύμφωνα). Επιπρόσθετα μπορεί να εμφανιστεί διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα, εσωστρέφεια, άγχος, καθώς και μειωμένη όρεξη για παιχνίδι λόγω του ότι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν καλά με το περιβάλλον τους.

Στα αρχικά στάδια της νόσου η θεραπεία είναι  συνήθως φαρμακευτική, ενώ εάν παραμείνει πάνω από τρείς μήνες χρήζει χειρουργικής αντιμετώπισης με αφαίρεση του υγρού του αυτιού με τυμπανοτομή ή τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού και με αδενοτομή, αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων και αποκατάσταση της φυσιολογικής οδού αερισμού του τυμπάνου.

Με την εφαρμογή νέας τεχνολογίας έχουμε πλέον τη δυνατότητα να πραγματοποιούμε τη συγκεκριμένη επέμβαση ανώδυνα και αναίμακτα, προσφέροντας άμεση βελτίωση στην ακοή και την αναπνοή του παιδιού (για λεπτομέρειες δες ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΑΙΔΟ-ΩΡΛ).