ροχαλητό

Ροχαλητό , το τόσο ενοχλητικό! Υπάρχει θεραπεία?

 1. Τι είναι το ροχαλητό? Από πού δημιουργείται ?
  Το ροχαλητό είναι ο παραγόμενος ήχος από τις δομές του αεραγωγού (μύτη- φάρυγγας- λάρυγγας) καθώς αυτές πάλλονται κατά τη ροή του εισπνεόμενου και εκπνεόμενου αέρα. Οφείλεται σε διαταραχές της ανατομίας όπως είναι το στραβό διάφραγμα, οι υπερτροφικές ρινικές κόγχες ή οι αμυγδαλές, η υπερτροφική ρίζα της γλώσσας, ανατομικές παραλλαγές της επιγλωττίδας και πιθανώς άλλες παθήσεις του λάρυγγα, του θυρεοειδούς ή του ρινοφάρυγγα. Η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η λήψη βαρειών γευμάτων πριν από τον ύπνο, καθώς και η παχυσαρκία επιδεινώνουν την κατάσταση, προκαλώντας το πολύ ενοχλητικό για τον σύντροφο ροχαλητό.
 2. Είναι πάντα αθώο?
  Δυστυχώς όχι. Σε πολλές περιπτώσεις συνδέεται ή οδηγεί στο σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας και μπορεί να αφορά τόσο ενήλικες όσο και παιδιά. Αυτό οφείλεται σε περιοδική μερική ή ολική κατάρρευση του φαρυγγικού αεραγωγού κατά τη διάρκεια του ύπνου. Προβλήματα όπως κούραση και υπνηλία, διαταραχή της συγκέντρωσης, αύξηση αρτηριακής πίεσης με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα έως και εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου αποτελούν εκδηλώσεις των απνοιών στους ενήλικες. Στα παιδιά μπορεί να εμφανιστεί με υπνηλία, διαταραχές βάρους- ύψους, αναπτυξιολογικά προβλήματα, ενούρηση ή μη καλή απόδοση στο σχολείο σε μεγαλύτερα παιδιά
 3. Πώς μπορούμε να μάθουμε πού οφείλεται το ροχαλητό μας?
  Η πλήρης ωτορινολαρυγγολογική εξέταση είναι απαραίτητη ώστε να μπορέσει ο ειδικός να εντοπίσει την αιτία του προβλήματος.
 4. Και πώς αντιμετωπίζεται?
  Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν συντηρητικές επιλογές για την αντιμετώπιση του ροχαλητού όπως η απώλεια βάρους, η διακοπή καπνίσματος, η τροποποίηση της στάσης του ύπνου και της διατροφής ή φαρμακευτική αγωγή, ανάλογα με την αιτιολογία. Οι σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές ωστόσο μας δίνουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε το ροχαλητό στη βάση του, να επιλύσουμε προβλήματα ετών και να ανακόψουμε την εξέλιξη μιας βαρείας υπνικής άπνοιας.
 5. Τι καινούριο υπάρχει στη χειρουργική αντιμετώπιση του ροχαλητού?
  Η τεχνολογία COBLATION PLASMA χειρουργική δώσει λύση στο πρόβλημα των επιθετικών και επώδυνων παλαιών επεμβάσεων και έχουν βελτιώσει την θεραπεία των ασθενών με ροχαλητό και άπνοια. Βασικό εργαλείο στη θεραπευτική μας φαρέτρα αποτελούν πλέον οι Μinimal Ιnvasive Coblation assisted τεχνικές. Ανάλογα με την αιτία του ροχαλητού ή των απνοιών μπορεί να εφαρμοστεί πλαστική ρινικού διαφράγματος, Coblation κογχοπλαστική ,Coblation αμυγδαλεκτομή-αδενοτομή ή και Minimal invasive φαρυγγοπλαστική – CAUP( Coblation Assisted Uvuloplasty) η οποία και έχει κερδίσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια για τη θεραπεία του ροχαλητού . Πλεονεκτεί καθώς είναι μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική κατά την οποία δεν θυσιάζεται ο φαρυγγικός ιστός αλλά συρρικνώνεται με τη βοήθεια ενεργείας πλάσματος (COBLATION). Ο ωτορινολαρυγγολόγος είναι ο πλέον κατάλληλος ώστε να διαπιστώσει την αιτία του πολύ ενοχλητικού και ενίοτε επικίνδυνου ροχαλητού και να δώσει μία καλύτερη ποιότητα ζωής στον ασθενή και τον σύντροφό του.

 

Εικόνα 1. Εφαρμογή Minimal Invasive CAUP
Εικόνα 1. Εφαρμογή Minimal Invasive CAUP

 

Εικόνα 2. Αεραγωγός κατά το ροχαλητό - άπνοια
Εικόνα 2. Αεραγωγός κατά το ροχαλητό – άπνοια

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

+
ΚΑΛΕΣΤΕ ΤΩΡΑ